Dinsdag 5 maart hadden we weer een bijeenkomst met Stad-Forum. Dit keer waren ook sociaal geograaf Ivan Nio en schrijver Fred Feddes uitgenodigd. Beiden werken ook in de vorm van onderzoek en verhalen mee aan de ‘zachte kaart’ van Amsterdam.
Het was goed om elkaar te treffen omdat ik het idee had dat ik wat vastliep in het onderzoek. Na vier verschillende adressen te hebben bezocht en te hebben geïnventariseerd welke mogelijkheden er vanuit die mensen weer waren in de regio, raakte ik de richting kwijt. Werd het op deze manier niet alleen een opsomming van feiten? Welk kader was nog meer nodig? Moet ik mij beperken tot de innercircle van Dick & Rietje, of juist naar buiten?
Doordat ik het onderzoek presenteerde voor (klein) publiek en vervolgens een verhaallijn als voorbeeld uitwerkte door de geschetste scenes te beschrijven, vatte ik weer nieuwe moed. Door heel letterlijk het leven van Dick & Rietje te beschrijven aan de hand van hun relaties merkte ik dat de toehoorders, en ikzelf ook, in het verhaal werden gezogen.
Kennelijk zit daar de kracht in. Wanneer ik me teveel op de abstracties op de kaart richt, raak ik snel de kluts kwijt.
Ik gaf aan dat ik op dit moment wel heel erg in de innercircle van Dick & Rietje bleef. Met name Ivan Nio gaf aan dat het juist interessant kan zijn om heel andere leefwerelden in te gaan. Dit zou dan wel buiten de door Nio genoemde ‘parochiale contacten’ moeten. Simpelweg omdat ik nu alleen maar vrij directe naasten van Dick en Rietje heb benaderd.